2010. december 24., péntek

Mézeskalács


A recept a Moha konyhája receptje alapján készült.

Jó tanácsok legközelebbre :
Ne érjenek össze a kalácsok, mert az elválasztásnál csúnya lesz.
Vékonyra nyújtsuk, mert eléggé megemelkedik.
Teljesen hűtsük ki SIMA felületen (én egymásra tettem és deformálódott)
A cukormáz nagyon cukros legyen, mert különben folyik. Elég a fele adag is, így is sok.
Talán puszedlinek jobb használni ezt a receptet.

UI. Hú de messze vagyok még Moha mézeseitől....de nem adom fel, mert a fiam a sütés óta minden nap tömi magába :-)

2010. december 23., csütörtök

Tömör gyönyör


A receptet a mindmegettén találtam.

4 csirkemáj kockázva
1 csirkemellből 6 ujjnyi vastag csík levágva
Ezeket kevés olajon egy serpenyőben megpirítjuk.


Egy tálban összekeverünk :

60 dkg darált sertéshúst
40 dkg pulykamellet kockázva
a maradék csirkemellet kockázva
2 tojást
3 dl tejszínt
1 kk. sót
0,5 kk. őrölt borsot
2 ek. fűszerkeveréket (most én 1 ek. provanszit, 1 ek. sült csirkét)
3 gerezd összenyomott fokhagymát

A dobozformámat kibéleltem baconnal (kb. 25-30 dkg) úgy hogy a forma tetejéig érjen. Beleöntöttem a massza felét, rászórtuk a májat és a húscsíkokat,


majd a massza másik fele jött és ráborítottam a bacont. Alufóliával lefedtem, kistepsibe állítottam, abba félig vizet töltöttem és 1 órán keresztül pároltam.

A vizet kiöntöttem, alufóliát levettem, majd a tepsibe borítottam a hústömböt. (vigyázz, mert a húslé átforgatáskor a kezedre mehet !!!! )



Visszatettem a sütőbe grillezni, kb. 10 perc alatt a bacon megpirult rajta.
Szeletelni csak másnap szabad.



Megjegyzés : 60 dkg darált húst használtam az eredeti 40 dkg helyett, simán mehetett ennyi. A megpirított csirkemell csíkoknak nem látom sok értelmét, inkább legközelebb kicsit több májat, esetleg még pulykamájat teszek bele. A provanszi fűszerkeverék miatt túl sok a kakukkfű benne szerintem, inkább másfajta fűszerkeverékkel csinálom legközelebb.

Beigli


Tészta receptjét Andi1976-tól vettem. Egy könnyen kezelhető, nem ragadós tészta, már évek óta ezt használom. A tölteléknél maradtam az anyu félénél.

Először a töltelékeket készítem el, mert annak hűlnie kell :

40 dkg darált mákra ráöntjük a szirupot : 26 dkg cukor és 2,5 dl víz
40 dkg őrölt dióra ráöntjük a szirupot : 22 dkg cukor és 2 dl víz, illetve 4 dkg zsemlemorzsát keverünk bele.
Mindkettőbe reszelek citromhéjat.

A tésztát kétszerre gyártom le a kenyérsütőgépben, délután :

Gépbe teszünk (3 rúdra való):
1,2 dl hideg tejszínt
1 tojás sárgáját
6 dkg zsírt
12,5 dkg margarint
5 dkg porcukrot
45 dkg lisztet
5 g sót
1,2 dkg élesztőt

Tészta programon dagasztom, ám keleszteni nem kell. Lemérem a tésztát, majd 3 részre osztom, nyújtom és 1/3-nyi mák töltelékkel megkenem. A széleit 1 cm-re visszahajtom, majd a hosszabbik oldal mentén feltekerem.



Kb. mire végzek a 3 rúddal, elkészül a következő adag tészta, azt pedig a diós töltelékkel kenem meg.




A tepsin lévő beigliket lekenem 1 tojássárgájával, hűvösre teszem (nem hűtőbe), majd lefekvés előtt megkenem a tojásfehérjével is. Egész éjjel lassan kel a hűvösön, ettől lesz szép cserepes.


Másnap a rudak közepét megszurkálom saslik pálcával, majd 175 fokon kb 25-30 percig sütöm.

2010. december 22., szerda

Fehér püspökkenyér


Adrinál találtam ezt a receptet, ez volt az alapja a karácsonyi püspökkenyeremnek.

6 tojásfehérje habbá verve

belekeverni (géppel akár) :
10 dkg réteslisztet
15 dkg darabolt diót/mandulát (egy része mehet darálva)
20 dkg darabolt aszalt gyümölcs (mazsola, szilva, barack, körte, datolya)
beáztatva fél dl rumba
1/2 citrom reszelt héja
7 dkg cukor
2 tk. folyékony édesítő
csipet só

175 fokon kb. fél órát sütöttem.

Kb. 10 dkg csokit 1 ek. olajjal felolvasztottam és a kihűlt sütire kentem.

Vadas marha



2 fej hagymát felaprítani, olajon megpirítani, majd hozzáadni a felszeletelt marhahúst (7 szelet volt), amit fehéredésig pirítunk. Só, bors, kevés pirospaprika,sok babérlevél, 2 szem borókabogyó, felöntjük kevés vízzel.

Hozzáadunk 4-5 répát, 2-3 zöldséget, 4 gerezd fokhagymát, tojásnyi zellert. Annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje. Kb. 2 órát fedő alatt főzzük. A hús akkor jó, ha már fakanállal szét tudjuk vágni.

Ekkor a húst kiemeljük, a borókabogyót és a babérlevelet is kiszedjük, a többit leturmixoljuk. Mustárral, tejföllel, pici citrommal, ha kell cukorral ízesítjük.

Spagettival tálaljuk.

2010. december 20., hétfő

Csokis narancsos kiflik



Imádom ennek a sütinek az illatát. Persze az íze is jó :-) A tésztát könnyű összeállítani, aztán csak kézzel kisodorni hurkává és kanyarintani egyet rajta.

25 dkg liszt
1 tk. sütőpor
10 dkg cukor
csipet só
10 dkg apróra vágott étcsoki
1 narancs reszelt héja
1 tojás
12,5 dkg margarin

A tésztát összekeverjük, majd egy órát hűtőben pihentetjük. Hurkát sodrunk, kanyarintjuk és szilikonlapra tesszük. 175 fokon kb. 15 percig sütjük.

Mézes zabkeksz


A receptet Adrinál találtam. Sokszor készítettem már zabkekszet, de mézet és kókuszt együtt sose használtam bele. Nagyon finom az íze, igazi karácsonyos :-) Az eredeti nekem kissé édesnek tűnt, így ide már a korrigált receptet írom legközelebbre.

Összekeverni :

12 dkg liszt
12 dkg zabpehely
5 dkg cukor
6 dkg kókuszreszelék
fél kiskanál szódabikarbóna

Kis tálban mikróban felolvasztani :
125 g margarin
2 evőkanál méz
1 evőkanál víz

A száraz hozzávalókhoz önteni a mézes margarint, majd golyókat formázok és ellapítva szilikon lapra teszem. 175 fokon sütöttem kb. 15 perc alatt.

Kelt tésztás kuglóf



A recept Limara pékségéből származik, ismét nem bántam meg, hogy onnan sütöttem. Hárman megettük több mint a felét még langyosan :-)

A formában kel a tészta:


Megsülve:


1,5 dl langyos tej
15 dkg olv. vaj
csipet só
10 dkg cukor (helyett én 1,5 tk. folyékony édesítő és 4 dkg cukrot tettem)
1 citrom vagy narancs héja
2 tojás
1 tk. vanília kivonat (kimaradt)
50 dkg liszt
3 dkg élesztő

Kenyérsütőgép tészta programján dagasztottam, a 15 perc elteltével menet közben kanállal kiszedtem a fele tésztát, a maradékhoz tettem még 2 ek. kakaóport, amit 5 perc alatt összekevert.
Amikor leállt a gép keleszteni, egymás mellé helyeztem a két kis gombócot. Ha duplára kelt, kivettem, külön-külön kinyújtottam, majd egymásra helyeztem őket.
Feltekertem félig, elvágtam a tésztát, majd átfordítottam a két réteget egyszerre és azt is feltekertem. Így lett egy kivűl barna és egy kivűl sárga tésztarudam. Megfontam őket és kuglóf formába tettem kelni kb. fél óráig.
175 fokon sütöttem kb. 40 percig.

2010. december 17., péntek

Gesztenyés méhkas


Arányok nélkül : összegyúrtam darált kekszet, gesztenyepürét, lekvárt, rumot és annyi tejet hogy formázható massza legyen. Beletöltöttem a pici méhkas formába és már kész is :-)

2010. december 16., csütörtök

Frankfurti leves


A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastag ereket kivágjuk, majd ujjnyi csíkokra vágjuk. Sós vízben feltesszük főni. Hozzákockázzuk a krumplit (2 szem), majd ha már majdnem puha, hozzákarikázzuk a 3 db virslit.

Olajból a liszttel rántást készítünk, beleszórjuk az 1 tk. őrölt köménymagot, végül a pirospaprikát, majd leveslével felöntjük. Hozzáöntjük a leveshez, teszünk bele 1-2 tk. majorannát.

Jól összeforraljuk, végül elhabarjuk benne a tejfölt.

2010. december 15., szerda

Sütőtök crisp tálban


Ha kisebb adag sütőtököt akarok készíteni, nem a sütőben, hanem a mikróban csinálom.

Ujjnyi szeletekre vágni a sütőtököt, crisp tálba tenni és 10 percig sütni, megfordítani és még 5 percig sütni.

2010. december 11., szombat

Gulyásleves


1,5 kiló sertéscombból pörköltet készítek.(Marhából finomabb, csak az idő kevés néha)
Ha elkészült kettészedem, az egyik felét lefagyasztom a következő gulyásleveshez.

A maradékot felöntöm vízzel, teszek bele zellert, répát, zöldséget, vegetát, babérlevelet, csemege gulyáskrémet és tovább főzöm. Ha a répa félig puha, akkor hozzáteszem a krumplit.

A végén utánfűszerezem, ha még szükséges (só, bors, majoranna, kömény).
Tejfölös pogácsával szoktuk enni. Ha pogácsa nélkül ennénk, akkor még kerül bele kisnokedli.

Ha a lefagyasztott pörköltet előveszem, akkor egy hagymás pörköltalappal kezdek, amit kb. fél óráig magában főzöm. Aztán hozzákerül a pörkölt és a zöldségek egyszerre, majd újra fűszerezem.

2010. december 9., csütörtök

Bulgur saláta


2 dl bulgurt megfőztem 2X-es vízben, kevés sóval. Amikor már nagyjából elfőtte a levét, fedőt tettem rá és levettem alacsony "lángra", mint a rizsnél szoktam.

2-2 szelet pritaminpaprikát (zöld-sárga-piros) nagyon apróra daraboltam, adtam hozzá egy löttyintésnyi olívaolajat, uennyi ecetet, és 2 tk. görög fűszerkeveréket. Összekevertem és hozzáadtam a kész bulgurt.

Melegen fogyasztottuk szószos husival.

Karfiolleves tejföllel


Fél kiló karfiolt rózsáira szedve, 2 répát és 1 zöldséget karikákra vágva felteszünk kevés vízben főni, só, bors, vegeta. Ha már puha minden, akkor paprikás rántással berántjuk.

Pici nokedlit főzzünk bele : 1 tojás, 2-3. ek. liszt, fél tk. só

Tálaláskor tejfölt teszünk a levesbe.

2010. december 8., szerda

Langalló


Kétfajta langallót szoktam készíteni, ezt a receptet a Hernádi Andi barátnőmtől kaptam. Ennek a tésztája ropogósabb, finom másnap is.

1,5 dl langyos tejben felfuttatok 2 kk. cukorral 2,5 dkg élesztőt.

Tálba kimérek :
20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
2 kk. só
12 dkg olvasztott margarin
1 ek. olaj

Hozzáadom a felfutott élesztőt és jól kidolgozom. Kb. kétszeresére hagyjuk kelni letakarva. Ekkor 1 kiolajozott gáztepsibe kézzel belenyújtom a tésztát, majd ismét hagyjuk kicsit kelni.
Fokhagymás teföllel megkenjük, lilahagyma szeletekkel, baconnel jól megszórjuk és forró sütőben, 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.