2010. december 23., csütörtök

Beigli


Tészta receptjét Andi1976-tól vettem. Egy könnyen kezelhető, nem ragadós tészta, már évek óta ezt használom. A tölteléknél maradtam az anyu félénél.

Először a töltelékeket készítem el, mert annak hűlnie kell :

40 dkg darált mákra ráöntjük a szirupot : 26 dkg cukor és 2,5 dl víz
40 dkg őrölt dióra ráöntjük a szirupot : 22 dkg cukor és 2 dl víz, illetve 4 dkg zsemlemorzsát keverünk bele.
Mindkettőbe reszelek citromhéjat.

A tésztát kétszerre gyártom le a kenyérsütőgépben, délután :

Gépbe teszünk (3 rúdra való):
1,2 dl hideg tejszínt
1 tojás sárgáját
6 dkg zsírt
12,5 dkg margarint
5 dkg porcukrot
45 dkg lisztet
5 g sót
1,2 dkg élesztőt

Tészta programon dagasztom, ám keleszteni nem kell. Lemérem a tésztát, majd 3 részre osztom, nyújtom és 1/3-nyi mák töltelékkel megkenem. A széleit 1 cm-re visszahajtom, majd a hosszabbik oldal mentén feltekerem.



Kb. mire végzek a 3 rúddal, elkészül a következő adag tészta, azt pedig a diós töltelékkel kenem meg.




A tepsin lévő beigliket lekenem 1 tojássárgájával, hűvösre teszem (nem hűtőbe), majd lefekvés előtt megkenem a tojásfehérjével is. Egész éjjel lassan kel a hűvösön, ettől lesz szép cserepes.


Másnap a rudak közepét megszurkálom saslik pálcával, majd 175 fokon kb 25-30 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése