2011. május 28., szombat

Epres tiramisu


Adri ihletett adott, volt is minden hozzávaló, gyorsan el is készült, gyorsan el is fogyott :-)

A tál aljába narancslébe forgatott babapiskóta tallért tettem.

50 dkg mascarponét kikevertem kb. fél liter epervelővel és édesítőszerrel. 2 dl Hulalát felvertem és azt is hozzákevertem. (talán több hulalával még jobb lenne).

Tetejét félbevágott eprekkel díszítettem.

2011. május 27., péntek

Epres banánturmix


Turmixba tettem 1 banánt és jó sok epret, pici natúr joghurtot. Behűtve ittuk.

2011. május 26., csütörtök

Juhtúrós sztrapacska


Az ötlet Ottistól származik, teljesen követtem a receptjét, csak a végén a sütő helyett a mikróban grilleztem meg kb. 10 percig.
Ami nekem hiányzott, az a pirított hagyma belőle, de erre csak evés közben jöttem rá. Legközelebb úgy csinálom.

Hozzávalók 2-3 főre:
, 15 dkg juhtúró, 1 kis pohár tejföl, só, bors, 10 dkg füstölt húsos szalonna



1 nagyobb krumplit meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük.
Hozzáadjuk a
2 tojást
20 dkg finomlisztet
10 dkg tk. tönköly búzalisztet
majd sózzuk és borsozzuk.
Végül annyi vizet adunk hozzá, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk. Lobogó, sós vízben, nokedli szaggató segítségével vízbe szaggatjuk. Miután a sztrapacska feljön a víz felszínére még néhány percet főzzük és szűrőlapáttal kiszedjük vagy szűrőben lecsepegtetjük.

Amíg a sztrapacska fő 10 dkg szalonnát apró kockákra vágjuk, és serpenyőben ropogósra pirítjuk (először kicsi vizet öntünk alá, akkor kissé megfő majd zsírjára sül).

A kifőtt sztrapacskát egy tűzálló tálba rakjuk, meglocsoljuk a szalonnából kiolvadt zsírral, megszórjuk a 15 dkg juhtúróval és a 2 dl tejföllel, majd lazán összekeverjük. A tetejét megszórjuk a kiolvadt szalonnapörcökkel és előmelegített 180 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük ( mikroban grill funkción 10 perc)

2011. május 20., péntek

Gyros tál


Pulykamelle felkockáztam és görög fűszerkeverékben és kevés olajban 1 napig pácoltam. Wokban sütöttem ki frissen.

Fehér káposztát, uborkát, paradicsomot, lilahagymát lereszeltem, öntettel tálaltam : ezersziget és tatziki (por és joghurt/kefír összekeverve)

Sültkrumpli : tepsiben 20 perc alatt megsüthető fajta ( crisp tálban elég volt 12 perc neki).

Epres túrótorta





Fél kiló túrót, 7 ek. cukrot, 1 van. cukrot összekevertem.
1 zacskó habport 2 dl tejjel felvertem és a túróhoz kevertem.
2 dl tejben feloldottam 1 zacskó zselatint, ha már langyos volt a túrós masszához adtam.
A formába rétegeztem a túrós krémet és a fél epreket.

Így kissé száraz volt, legközelebb vagy még 2 dl joghurtot vagy eperpürét teszek hozzá.

Tatárbifsztek



Sziszi készítette e recept alapján :

TATÁRBIFSZTEK

Hozzávalók 8 személyre: 80 dkg kicsontozott marhabélszín vagy marhahátszín, a pácoláshoz: 1-2 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt bors, 3-4 evőkanál étolaj, a tálaláshoz: 8 tojássárgája, 10 dkg vaj, só, őrölt pirospaprika, ketchup, mustár, őrölt bors, finomra vágott vöröshagyma, Worchester-mártás.

Elkészítés: A bélszínt vagy hátszínt alaposan megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd deszkára fektetjük és hártyáját éles késsel lefejtjük. A mustárt a borssal meg az olajjal összekeverjük, alaposan a húsba dörzsöljük. Zsírpapírba csomagoljuk, és hűtőszekrényben 2-3 napig így érleljük, de akár le is fagyaszthatjuk. Utána feldaraboljuk, és merülőmixerrel pépesítjük vagy a hagyományos módon ledaráljuk, négy részre osztjuk, tányérokra halmozzuk. Nedves kézzel mindegyiket kissé ellapítjuk, közepükbe kis mélyedést nyomunk, és a nyers tojássárgáját úgy csúsztatjuk bele, nehogy szétfolyjon. Egy-egy szelet vajat meg a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyit Megkönnyíti a tálalást, ha a húst 1 csapott evőkanál sóval, 1 púpozott evőkanál ketchuppal, 1 nagyobb finomra aprított vöröshagymával, 2 csapott evőkanál mustárral, 4 tojássárgájával, 10 dkg puha vajjal, 2 kiskanál pirospaprikával, 1 mokkáskanál őrölt borssal meg néhány csepp Worchester-mártással ízesítve, előre összekeverjük. Utána tányérra halmozzuk, kimélyített közepébe tojássárgáját töltünk, amit egész borssal díszítünk. Lilahagyma-karikákkal körberakjuk, amikbe minden fűszerből teszünk egy keveset, így ha valaki az "alap"-tatárhússal nem lenne kibékülve, tovább ízesítheti. Forró pirítóssal kínáljuk.

Jó tanácsok: — A magukat igazi ínyenceknek tartók a tatárbifszteket finomra vágott olívabogyóval, kapribogyóval, ecetes uborkával és brandyvel is ízesítik. — Nem tanácsos tárolni, de ha marad belőle, töltsük tálba, a tetejét simítsuk el és öntsünk rá olajat, ami szigeteli. Így hűtőszekrényben 1 napig eláll, csak az olajat kell leönteni róla. — Készíthetjük olcsóbban, szép marhacombból (felsálból) is. — Ha éppen nincs kéznél mixer, a puha, érlelt húst nagy késsel finomra is vághatjuk. Italajánlat: világos sör.

Csokitorta



Az ihletet innen vettem.

A tésztája 9 tojásból készült kakaós piskóta (fekete tepsiben sütve).

Krém :
Ízre finom, állagra nem lett tökéletes, túl kemény, nehezen kenhető így.
Most így készült :
1 csomag Gála csokipuding 4 dl hulalával felverve géppel, mindez kétszer. Talán 3 adagot is elbírt volna.

(legközelebb kipróbálom, hogy 3 dl tejjel és 2 dl hulalával verem fel az egy zacskót)

Díszítés :
francia drazsé, a kerekei pilóta keksz, a kémény túró rudi, a rakomány gumicukor.

Paradicsomszószos tészta


Elkészítem a paradicsomszószt :

Fél fej vöröshagymát üvegesre párolok, hozzáadok egy konzerv hámozott paradicsomot, sót, borsot, aprított bazsalikomot és főzöm, hogy a paradicsom szétessen. Kb. 1-2 dl anyu féle paradicsomszószban elkeverek 1 ek. étkezési keményítőt és a végén besűrítem vele. Ha szükséges egy kis cukorral lehet még ízesíteni.

Kifőt tésztára tettem, majd parmezánt reszeltem rá.

Zabkása


2 dl tejbe teszek 4 db édesítő tablettát, majd belekeverek 4 ek. zabkorpát és folytonos kevergetés mellett felforralom. Tányérba öntöm és natúr kakaóporral megszórom.

2011. május 3., kedd

Brazil diótorta



Egy szelet :


A recept az nlc-ről való.
Piríts meg 25 dkg diót serpenyőben(crisp tál 4-5 perc). Ne hagyd ki, mert sokkal másabb így az íze.

Piskóta :
5 tojássárga + 15 dkg cukor kikeverni , + 10 dkg pirított darált dió+ 1 ek. Kakaó + 5 dkg liszt + 1 cs. Sütőpor + 5 ek. víz kikeverni. 5 tojásfehérjét habbá verni és beleforgatni.

Csokikrém :
1 cs. Csokipuding 4 dl tejjel felfőzve

Összeállítás :
½ piskóta + fél csokikrém + babapiskóta (tallér, Lidlben kapható) + maradék pirított dió durvára vágva + fél csokikrém +1/2 piskóta + 3 dl felvert tejszínhab (Hulala).

1 éjszakára a hűtöbe tegyük, hogy a babapiskóta megpuhuljon.



A tészta nagyon lágy, nehéz kettévágni. Legközelebb sütök alulra egy 3 tojásos piskótát és a pudingos krém fölé teszem ezt a diós tésztát, elvágás nélkül. Nem túl édes torta, nagyon gyorsan fogyott :-)

Vendégváró hidegtál


A húsvéti sonka és főtt tojás eltüntésére kiváló recept. Nekem a recepthez képest (nlc-ről való) több massza kellett volna, mert igy hézagos lett, nem töltötte ki teljesen a formát. Ízre fini volt.

Alap, ezeket felkockázni :

6 db főtt tojás
20 dkg sonka
1 db piros kaliforniai paprika
3-4 db savanyú uborka
1 kisebb lilahagya
1 db nagy alma


Massza új adaggal :
2 dl majonéz
2 dl tejföl
2 ek. csemege piros arany
pici só, bors összekeverni.

1 dl húslevesben
2 púpozott ek zselatint feloldani és a majonézes-tejfölös masszához keverni.

Az egészet összekeverni és tuppis edénybe tenni. Behűteni és másnap szelni.

Aszalt szilvás nyúltekercs






Anyu készítette, most ugyan barackbefőtt került az aszalt szilva helyett, de szerintem a szilvás verzió a tuti. Mivel a nyuszi husi nem olyan könnyen beszerezhető, csirkemellel is ki lehet próbálni.

Hozzávalók 4 személyre:

1 egész házinyúl
150 g magozott aszalt szilva
2 zsemle / vagy 2 szelet fehér kenyér
1 csokor petrezselyem
1 dl tejszín
3 evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt feketebors
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
kevés zsemlemorzsa
1 egész tojás


A konyhakész nyulat a hasára fordítjuk, a hátán kezdve, a gerinc mellett egyben kicsontozzuk, a combokat és a bordákat is, egy hosszú téglalapot kapunk.

A töltelékhez a zsemléket egészen apró kockákra vágjuk, ráöntjük a habosra vert tojást, a tejszínt. Néhány perc múlva villával szétnyomjuk, hogy jól megszívja magát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fahéjat, szegfűszeget és megsózzuk. Összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel. Ha a massza túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Kenhetőnek kell lennie.

A szilvaszemeket félbevágjuk.

Rákenjük a kiterített nyúlra a tölteléket. A szilvaszemeket egyenletesen elosztjuk rajta, majd a combnál kezdve szorosan feltekerjük. A tekercset - mint szokás – körbekötözzük. Tepsibe fektetjük, forró olajjal meglocsoljuk, és előmelegített, forró sütőben 40 percig fedetlenül sütjük. 15-20 percnyi pihentetés után éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.