2011. május 20., péntek

Tatárbifsztek



Sziszi készítette e recept alapján :

TATÁRBIFSZTEK

Hozzávalók 8 személyre: 80 dkg kicsontozott marhabélszín vagy marhahátszín, a pácoláshoz: 1-2 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt bors, 3-4 evőkanál étolaj, a tálaláshoz: 8 tojássárgája, 10 dkg vaj, só, őrölt pirospaprika, ketchup, mustár, őrölt bors, finomra vágott vöröshagyma, Worchester-mártás.

Elkészítés: A bélszínt vagy hátszínt alaposan megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd deszkára fektetjük és hártyáját éles késsel lefejtjük. A mustárt a borssal meg az olajjal összekeverjük, alaposan a húsba dörzsöljük. Zsírpapírba csomagoljuk, és hűtőszekrényben 2-3 napig így érleljük, de akár le is fagyaszthatjuk. Utána feldaraboljuk, és merülőmixerrel pépesítjük vagy a hagyományos módon ledaráljuk, négy részre osztjuk, tányérokra halmozzuk. Nedves kézzel mindegyiket kissé ellapítjuk, közepükbe kis mélyedést nyomunk, és a nyers tojássárgáját úgy csúsztatjuk bele, nehogy szétfolyjon. Egy-egy szelet vajat meg a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyit Megkönnyíti a tálalást, ha a húst 1 csapott evőkanál sóval, 1 púpozott evőkanál ketchuppal, 1 nagyobb finomra aprított vöröshagymával, 2 csapott evőkanál mustárral, 4 tojássárgájával, 10 dkg puha vajjal, 2 kiskanál pirospaprikával, 1 mokkáskanál őrölt borssal meg néhány csepp Worchester-mártással ízesítve, előre összekeverjük. Utána tányérra halmozzuk, kimélyített közepébe tojássárgáját töltünk, amit egész borssal díszítünk. Lilahagyma-karikákkal körberakjuk, amikbe minden fűszerből teszünk egy keveset, így ha valaki az "alap"-tatárhússal nem lenne kibékülve, tovább ízesítheti. Forró pirítóssal kínáljuk.

Jó tanácsok: — A magukat igazi ínyenceknek tartók a tatárbifszteket finomra vágott olívabogyóval, kapribogyóval, ecetes uborkával és brandyvel is ízesítik. — Nem tanácsos tárolni, de ha marad belőle, töltsük tálba, a tetejét simítsuk el és öntsünk rá olajat, ami szigeteli. Így hűtőszekrényben 1 napig eláll, csak az olajat kell leönteni róla. — Készíthetjük olcsóbban, szép marhacombból (felsálból) is. — Ha éppen nincs kéznél mixer, a puha, érlelt húst nagy késsel finomra is vághatjuk. Italajánlat: világos sör.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése