2011. február 23., szerda

Baconos máj crisp tálban sütve



A recept a szokásos, csak most crisp tálban sütöttem 15 percig. Talán így még finomabb lett, mint jénaiban. A krumpli jobban megpirult, a bacon jobban kisült.

Tortilla


Nagyon drágán lehet kapni kész tortilla lapot a boltokban, ehhez képest pillanatok alatt elkészül otthon. Kezdőknek is bátran ajánlom :-)
A recept Max oldaláról származik.

Hozzávalók 8 darabhoz:

- 7,5 dkg kukorica liszt
- 10 dkg rétes liszt
- 17,5 dkg sima liszt
- 1 ek olíva olaj
- 17, 5 dkg langyos víz
- 1 kk só

Kenyérsütőgépben dagasztottam tészta programon, majd hagytam "kelni" (nincs benne élesztő! ) kb.fél órát. 8 darabba vágtam, egyesével lisztes felületen kinyújtottam kerek formára és palacsintasütőben közepes lángon sütöttem. Kb. 2 perc kell mindegyik oldalának, akkor jó, ha a barna pöttyök megjelennek.

Ajánlott időnként kitörölni konyharuhával a palacsintasütőt, nehogy a leeső liszt odaégjen.

Tejföllel kentük meg, majd mexikói szószt tettünk rá, arra pirított csirkemell kockákat, zöldségeket ( jégsaláta, paradicsom, pritamin paprika, uborka), reszelt sajt, majd feltekerve fogyasztottuk.

Fánk tk. liszttel


Sok fánk receptet kipróbáltam már, nekem ez lett az ideális, Könnyen kezelhető a tésztája, a tk. liszt ellenére puha az egész.

Ennyi lett 1 adagból :


2-2,2 dl langyos tej
0.3 dl rum
4 tojás sárgája
7 dkg olvasztott vaj
1 tk. só
3 tk. fruktóz
25 dkg tk. graham liszt
25 dkg finom liszt
4 dkg élesztő

a fenti sorrendben kenyérsütőgépbe tettem, tészta programon 20 percig dagasztotta, majd 20 percig kelesztette a gép. Lisztes deszkán kinyújtottam kb. 1 cm vastagra, kiszaggattam pohárral és konyharuhával lefedtem további 20-30 percre kelni.

Közepesen forró olajban (kb. 150-170 fokos) sütöttem kis lábosban, hogy lebegjen az olajban. A fánk közepét az ujjammal kissé benyomtam és a benyomott oldallal lefelé tettem az olajba. Ezt fedő alatt, a másik oldalát fedő nélkül sütöttem a megforditás után.
Diabetikus lekvárral tálaltam. Ebből az adagból nekem 33 fánk lett.

tanácsok a sikeres fánkhoz :
a szoba legyen meleg, huzatmentes
a rumot tegyétek bele mindenképpen, mert attól nem szívja magába az olajat annyira
egyszerre kevés fánkot tegyetek az olajba, mert gyorsan kell vele dolgozni, mert gyorsan sül

Almás nasi


Ha már nagyon romlik az alma otthon, akkor reszeld le, adjál hozzá egy kis zabpelyhet, pici citromlé, esetleg egy kis méz, és máris gusztusod támad felfalni egy nagy adagot. Nagyon finom darált háztartási keksszel is, bár ezt inkább kerülöm az egészség jegyében :-)

2011. február 14., hétfő

Tejszínes gesztenyetorta



Ezt a tortát anyu szülinapjára készítettem.

A torta alapja a kakaós tortalap volt.
A krémje 0,5 liter Hulala (cukrozott) felverve, majd hozzáadni 1 cs. villával összetört gesztenyemasszát amit kis rummal fellazítottam. Tovább verni a géppel a habot és már kész is.
(legközelebb 2 cs. masszát teszek hozzá, de így is finom volt)

A torta összeállítása : lap, 1/3 krém, meggy, lap, 2/3 krém, a tetejére csokireszeléket szórtam