2011. január 27., csütörtök

Gomba krémleves



Kevés vajon megpirítom pár percig a feldarabolt gombát és 1-2 szem darabolt krumplit, majd felöntöm vízzel hogy ellepje. Ha a víz felforrt, beleteszek 2 húsleves kockát, só, bors. Ha megfőtt, leturmixolom, teszek hozzá főzőtejszínt és már csak pár percig főzöm.

Kakaós piskótalap

175 fokra előmelegítjük a sütőt.
Felverünk 6 tojás fehérjét 2 tk. folyékony édesítővel keményre. Utána hozzáadjuk a 10dkg cukrot, majd egyesével a 6 tojás sárgáját. Továbbra is géppel verjük, mikor hozzáadunk 2 dkg kakaóport, majd 18 dkg réteslisztet.

A szilikon tortaformába simítom a masszát és 30 percig sütöm. Az ajtót ne nyitogassuk.

2011. január 26., szerda

Kivis banánturmix


Pofonegyszerű, isteni finom.

Botturmixszal összedolgozunk :
1 banán
2 kivi
1 löttyintés víz
esetleg pici méz, ezt én mostanában már nem teszem bele

Pikáns, kellemes sűrűségű ital.

2011. január 22., szombat

Elrontott hal sajtszósz alatt


Hekkfilét próbáltam kisütni, sajnos darabjaira hullott. Így lett belőle, ez a finom egytálétel.

Hekkfilét sóztam, borsoztam és kevés olajban elősütöttem.
Fejenként 2 krumplit karikákra vágtam és megfőztem sós vízben.
Kb. 4 dkg vaj, 1 ek. lisztből és kb. 2 dl tejből besamelt csináltam, amibe trappistát és parmezánt szeltem. Megvártam míg felolvad benne a sajt.
Jénai tálba alulra tettem a krumplit, rá a halat, majd a mártást.

Aki tudja, hogyan lehet megelőzni a hal széthullását, az ossza meg velem tudását. Köszi :-)

Túrógombóc


40 dkg túró, 2 tojás, kevés édesítő és 6 dkg zabkorpa

Túrót összekeverem a tojás sárgájával, zabkorpával, édesítővel. A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd hozzákeverem a túróhoz. Mindezt minimum 1 órára hűtőbe teszem, majd 8 perc alatt kifőzöm őket. Édesítős tejföllel tálalom.

Ez a recept még vmelyik update-s receptek közül való, nagyon ízlik nekem.

2011. január 19., szerda

Gombapörkölt


Kevés olajon megpirítok egy fej hagymát, majd kevés pirospaprikát rászórok és nagyon kevés vizet teszek rá (nehogy megkeseredjen a paprika). A darabokra vágott champion gombát ráteszem, sózom, borsozom, 2-3 babérlevél, majoranna. Az elején még keverem, míg össze nem esik a gomba és elég levet nem enged. A végén tejfölös habarással sűrítem.
Általában tésztával esszük, néha nokedlivel, rizzsel.

Zelleres krumpli krémleves


20 dkg kockázott krumplit és 20 dkg kockázott zellert kevés olajon picit megpirítunk, majd felöntjük vízzel. 2 leveskockát, őrölt borsot teszünk hozzá. Ha megpuhult, leturmixoljuk és tejszínnel ízesítjük.

Finomabb lett, mint amikor csak zellerből készítettem. Ennek most olyan dió íze volt, pedig azt nem látott :-)

2011. január 18., kedd

Csirke pástétom


A recept az nlc fórumáról való, Oldalas nickű olvasótól. Nagyon ízlett mindenkinek, jó, hogy nem csupa máj, hanem mell is van benne, lágyabb tőle. Próbálkoztam folpack nélkül beletenni a tuppis formámba, de beleragadt, szóval ha szépen tálalni kell, akkor a folpackos megoldás lesz.

Csirke pástétom. (szendvicskrém)

1 kisebb csirke melle felaprítva.
3 +2 db csirkemáj, de lehet több is
1fej hagyma felaprítva
1 kisseb fej édes lilahagyma aprítva
3+ 1 gerezd fokhagyma lereszelve
2 db lágy tojás 2-3 perces
1tk mustár
1-2 kanál olvasztott vaj
1 kanál petrezselyem apróra vágva
1 kanál aprított medvehagyma. (Fagyasztóból ha nincs friss) De elhagyható.
Só, bors, paprika
Kevés olaj a sütéshez



Az olajon a hagymát megpárolom, Közben hozzáadom a 3 reszelt fokhagymát.
Hozzá keverem a húst, később a májakat, fűszerezem és puhára párolom.
A végén sózom és belekeverem a petrezselyem zöldet.
Ha ki hűlt 2 májat kiveszek, apró kockákra vágom. A többit ledarálom a
nyers lilahagymával és a maradék fokhagymával együtt.
A lágy tojásokat hozzá adom, villával összetöröm a fehérjét.
A medvehagymát, mustárt, a felolvasztott vajjal együtt hozzá keverem.
Megkóstolom és ha kell utána fűszerezem.
Egy formát (tálkát) folpackal kibélelek. Bele kanalazom a masszát.
Az asztalhoz ütögetve tömörítem. Hűtőben fél napig érlelem dermesztem.
Kiborítom tányérra lehúzom a folpackot és friss zöldekkel kenyérrel,
esetleg pirítóssal kínálom.
Az íze mindig a máj mennyiségétől függ. Így igen intenzív máj íze van.

2011. január 13., csütörtök

Sütőtökös kevert crisp tálban



Összekeverni :
20 dkg sütőtökpüré (elég a sült tököt villával összenyomni)
2 tojás
80 ml olaj

Külön tálban elkeverni :
10 dkg liszt
5 dkg zabpehely
8 dkg cukor
1 tk. folyékony édesítő
1 kk. őrölt fahéj
fél cs. sütőpor
csipet só

A sütőtökös masszához adni a száraz hozzávalókat, elkeverni és 15 percig állni hagyni, hogy a zabpehely megpuhulhasson.
Kivajazott, lisztezett crisp tálban 10 percig sütöttem a mikróban.

Ha dupla adagból csinálom, akkor szilikon muffin formában vagy tortaformában uolyan jó lesz szerintem. Legközelebb pedig darabolt diót is fogok belekeverni.

Pizzaállvány felszentelése

Ezt a háztartásomból nélkülözhetetlen eszközt én kértem :-)

Ilyen lett a pizza :


Könnyen kijön a tészta belőle, gusztán tálalható, egyszerre több féle pizzát is készíthetünk. Egy bajom volt vele, hogy csak a felső pizza sajtja pirult meg, az alsóbb szinteken fehér maradt. Levettem a legfelső emeletet, de akkor meg már nem mertem tovább sütni, mert a tésztájának nem tett volna jót.

A tészta 60 dkg lisztből készült, Ildi receptjét használtam most. Viszonylag kemény tészta, kissé nehézkesen nyújtottam, az íze jó.

60 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 1,5 ek cukor, 3 dkg élesztő, 1,5 ek olaj, 1,5kk só, 1 ek oregánó (elhagyható)

Sajtos bajszos



Egy bolti leveles tésztát (előre kinyújtottat, sütőpapírral feltekertet) 2X2 ujjnyi vastagságúra késsel felszeletelünk a papíron és megsütjük.

Krém :
Kis lábosban felfőzünk :
1,5 dl tejszínt
2 dkg lisztet
2 tojás sárgáját
csipet sót
őrölt bors
majd hozzáadunk 10 dkg sajtot. Ha kihűl, 20 dkg puha rámát keverünk bele géppel.

Füstölt sajtot lereszelünk egy tálkába. Minden egyes tésztára kenünk egy adag krémet, majd a reszelt sajtba fordítjuk és tálra tesszük.

2011. január 10., hétfő

Karácsonyi aprósütik


Ezeket az aprósütiket anyu készítette karácsonyra. Lemeóztuk mindet, mind nagyon finom :-)A kis kiflik receptjét még pótoljuk.

Sütőtökös csokis keksz (középen)


Hozzávalók:

30 dkg margarin
40 dkg barna cukor
2 tk fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
40 dkg tk liszt
2 tk szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé
40 dkg megsült sütőtök belseje
1 csipet só
25 dkg zabpehely
10 dkg mazsola
10 dkg őrölt dió

Elkészítés:

Egy keverőedényben keverjük habosra a margarint, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, egy kis idő elteltével a tojást és a tököt is. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a fűszereket, a csokoládét, a diót és a mazsolát. Óvatosan, apránként adagoljuk a tökös keverékhez. Keverjük alaposan össze. Tegyünk sütőpapírt egy sütőlapra, majd evőkanál segítségével diónyi halmokat tegyünk a tésztából. Forró sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni, jól zárható dobozban, üvegben hetekig el tudjuk tárolni a tökös kekszet.
Kb 50-60 keksz lesz belőle



Zöldcitromos-kókuszos keksz (bal oldalt)


Hozzávalók:

30 dkg liszt
½ tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
½ tk só
8 dkg kókuszreszelék
20 dkg puha vaj
22 dkg barna cukor
1 tojás
3 ek zöldcitrom lé
1 zöldcitrom héja
cukor a bevonáshoz


A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A száraz hozzávalókat összekeverjük. A cukrot habosra keverjük a vajjal, belekeverjük az egész tojást, a zöldcitrom levét, majd a száraz hozzávalókat. Kisebb dió nagyságú gömböket formálunk a tésztából, cukorba forgatjuk, sütőpapíros tepsire tesszük, és ott vizezett villával kicsit ellapítjuk.
10-12 perc alatt megsütjük (a sütőből kivéve a kekszek még lágynak tűnnek, de hűlés közben megszilárdulnak).
Kb 40-45 darab keksz lesz belőle.



Gyömbéres-melaszos keksz ( jobb oldalt)

Hozzávalók:
270 g liszt
100 g puha vaj
110 g sötét, lágy nádcukor
2 nagy evőkanál nádmelasz ( esetleg juharszirup vagy méz)
1 tojás
2 tk szódabikarbóna
¼ tk só
2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt szegfűszeg
cukor a bevonáshoz

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, diónyi gombócokat formálunk, nádcukorban meghempergetjük, majd sütőpapíros tepsire téve egy vizezett villával kicsit ellapítjuk.
10-12 perc alatt megsütjük ( a sütőből kivéve még lágynak tűnnek, de hűlés közben megszilárdulnak).
Kb 35-40 darab keksz lesz belőle.