2010. augusztus 31., kedd

Spenótos gnocchi



Az ötletet Felhőlány adta, köszi neki. Én hús nélkül készítettem, finom volt. Frissen jó, de másnap már annyira nem ízlett nekem, mert a gnocchi magába szívta a főzeléket.

Olajon megpirítottam 3 gerezd apritott fokhagymát, majd hozzáadtam a spenótpürét,só, bors, majd a végén tejszínnel öntöttem fel.

Kifőztem 1 csomag gnocchit.

Jénaiba tettem felváltva a spenótot és a gnocchit, tetejére sajtot reszeltem és megsütöttem.

Gesztenyés babapiskótás szelet

Igy nézett ki az első kísérletem:


Mónika oldalán találtam ezt a receptet, nagy sikert aratott. Sütés nélkül készíthető, bár én legközelebb feleannyi gesztenyés részt teszek bele, mert igy nem fért már rá a tejszínhab az én formámban.

Az új adagokkal a recept :

Alap:
25 dkg gesztenyemassza
12,5 dkg darált keksz
2 ek. rum
7,5 dkg cukor
fél deci tej

Összegyúrni és a jénai aljába kézzel belenyomogatni.

Krém :
Megfőzünk 3 csomag vaníliás pudingport
9 dl tejet
5 tk. foly. édesítő (vagy 20 dkg cukor helyette)

Ha kihűlt, akkor hozzákeverünk 25 dkg margarint

Összeállítás :

alap
krém fele
rumos tejbe áztatott babapiskóta
krém másik fele
2-3 dl felvert Hulala
reszelt étcsoki

Cukkinis muffin


Ezt a receptet egy cukor betegeknek készült könyvben találtam. Annyit változtattam hogy én muffin sütőben készítettem, nem őzgerinc formában.

20 dkg cukkinit (tisztán) lereszeljük.
5 dkg étcsokit apróra darabolunk.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

2 tojást
7 dkg fruktózt
1 vaníliás cukrot
1/2 teáskanál őrölt fahéjt
1/2 teáskanál szódabikarbónát
1/2 cs.sütőport habosra keverjük.

Hozzáadunk
12 dkg olvasztott vajat
7 dkg darabokra vágott diót/mogyorót/mandulát mindegy melyiket
az étcsokit
25 dkg tk. búzalisztet
és a reszelt cukkinit.

Kikent formába tesszük, 160 fokon 50-60 percig sütjük, tűpróba.Még 10 percig a formában hagyjuk hűlni.(A szilikon muffint nem kellett kikenni, se hűlni hagyni)

2010. augusztus 27., péntek

Gluténmentes molnárkalács

Kipróbáltam a molnárkalács receptjét, csak most kukoricaliszttel. Kati barátnőm lisztérzékeny, neki készítettem. Féltem tőle hogy kiérződik majd a kukoricaliszt íze, de nem és kimondottan finom lett.

Képet nem készítettem, kinézetre ugyanolyan mint a búzalisztes.

2010. augusztus 25., szerda

Medvehagymás graham kenyér

Elfogyott mire lefényképeztem volna :-)
Képet pótlom legközelebb.

A kenyér alapja Limara graham kenyere. Egy kicsit változtattam rajta, most tej helyett natúr joghurt volt kéznél és a tésztájába került a darált medvehagyma. Én gépben sütöttem.

2 dl langyos víz
0.7 dl tej/joghurt
2 ek. olaj
1 tk. só
1 tk. cukor
20 dkg öregtészta
40 dkg BL80 liszt (vagy 2/3 finom, 1/3 rétesliszt)
10 dkg graham liszt
1 dkg élesztő
1 ek. medvehagyma

Spenótos palacsinta


A tésztához összekevertem a következőket :

25 dkg felolvasztott fagyasztott spenót
10 dkg tk. búzaliszt
10 dkg finomliszt
1 egész tojás
2 ek. olaj
1 tk. só
tej és buborékos ásványvíz

Az egészet hagytam állni egy negyed órát hogy a tk. liszt fel tudja venni a nedvességet.

A szokásos módon kissé vastagabb palacsintákat sütöttem. Tálalákor fokhagymás tejföllel kentük meg és reszelt sajtot tettünk a tetejére.

2010. augusztus 23., hétfő

Szórt rétes (cukkinis-mákos)


Ehhez hasonló recept a bólyi rétes vagy lusta asszony rétese, csak az túróból van.
Erre a receptre még a mindmegette-n bukkantam rá , csak alakítottam rajta egy kicsit a mi szánk íze szerint.

Egy tálba kikeverni :
15 dkg rétesliszt
10 dkg grahamliszt
17 dkg cukor
1 van. cukor
1/2 cs.sütőpor

Töltelék :
50 dkg reszelt cukkini (picit sózni, állni hagyni és kinyomkodni)

15 dkg darált mák
1 van. cukor
1 citrom reszelt héja (fontos, nagyon kell az íze bele)

Öntet:
2,5 dl tej
1 tk. folyékony édesítő
2 tojás
4 ek. olaj

A szilikonos tortaforma alját kikenem 3-4 dkg vajjal, rászórom a száraz rész 2/3 -át, a cukkinit, a mákos tölteléket, a száraz rész 1/3-át, majd végül meglocsolom az öntettel.

175 fokon 45 perc alatt sütöttem meg.

Langyosan finom, ha már nem friss, én akkor is megmelegítem a mikróban kicsit.

A készítés fázisai :


Palócleves


Leginkább akkor készítem, ha van kis adag pörköltem lefagyasztva.

Pörköltet (sertés/marha) felöntöm kis vízzel, beleteszem a zöldbabot,répát, 2 gerezd fokhagymát, babérlevelet, sót, borsot, őrölt köményt és ételízesítőt. Ha már félig puha a zöldbab, a kockázott krumplit is beleteszem. Ha megpuhult az is, akkor behabarom és végül egy kis kaprot teszek bele.

2010. augusztus 12., csütörtök

Citromfűves csirke zöldségágyon


A csirkecombokat és melleket bepácoltam előre : olaj, 2 marék aprított citromfű, 5 gerezd fokhagyma aprítva, só, bors, állt 1 napig a hűtőben.

Felkockáztam 2 kis cukkinit, 8 krumplit, 2 almát, sütőzacskóba tettem és besóztam 2-3 kanál sóval, összeráztam. Rátettem a zöldségekre a húst a páccal együtt és összezártam a zacskót.

Meleg sütőben fél órát párolódott, majd kivágtam a zacskót és rápirítottam a tetejére a húsoknak.

Diós mákos kalács


A mogyorós kalács receptemet használtam hozzá.

A tölteléket elfeleztem, fele darált dió, fele darált mákkal készült.
A kinyújtott tészta felesben kentem, elvágtam középen és felcsavartam mindkettőt. A két rudat összefontam és így tettem a kalácsformába.

2010. augusztus 10., kedd

Rakott krumpli


Héjában megfőzni krumplit és meghámozni. 10 kemény tojást és sok kolbászt felszelni, majd rétegezni a kizsírozott tepsiben :
krumpli, sózni, tojás, sózni, kolbász , ezt a sorrendet tartva míg el nem fogynak, a legteteje krumpli legyen. Vékonyan megkenni tejföllel és bevágdosott szalonna szeleteket a tetejére rakni.
Sütési idő az illat alapján :-) Kb.3/4 óra.

2010. augusztus 9., hétfő

Sajtkrémes brokkoli leves


Kevés olajon apróra vágott fél hagymát megpárolunk és felöntjük kevés vízzel, 10 percig főzzük a hagymát.
Beleteszünk fél kg brokkolit, felöntjük még vízzel, só, bors, vegeta, szerecsendió. Fedő alatt közepes lángon puhára főzzük a brokkolit.

Tálaláskor a tányérba nyomunk sajtkrémet (tömlős fajta, camping sajt), majd rászedjük a forró levest. Elkeverjük, hogy felolvadjon.

Variálható még karfiollal is, meg csináltam már úgy is, hogy az elején a hagymával apró kockázott csirkemellet is pirítottam.

Sport szelet


Gyorsan elkészíthető, semmi egészséges nincs benne és nagyon finom :-)

Egy lábosban felolvasztani :
2 dl tej
25 dkg margarin
8 dkg cukor
3 tk. folyékony édesítő (vagy 20 dkg cukor ezek helyett)

Egy műanyag tálba :
50 dkg darált háztartási keksz
3 ek. kakaó

A száraz részhez hozzáönteni a felolvasztott részt, jól elkeverni majd ízlés szerint kb. 2-3 ek. rumot hozzáönteni.

Egy szögletes jénait leheletvékonyan kiolajozni, belesimítani a masszát és hűlni hagyni.

15 dkg étcsokit 1 ek. olajjal felolvasztani és a masszára kenni. Villával hullámokat rajzoltam a tetejébe.
Szépen szelhető, finom.