2012. május 16., szerda

Meggyes piskótatorta


Az ihletet Katakonyhánál találtam, ezzel vártuk a születésnapi előköszöntőket, Rolandot és Ilust.

Sziszi 6 tojásból piskótatekercset csinált.
Felszeltem vékonyra és körbe és az oldalát kiraktam a csatos tortaformámnak.

Elkészítettem a meggyes részt, kislábosba tettem
35 dkg felolvasztott meggyet
1,5 dl meggylét ( ami kiolvadt)
1 van. cukrot
2 ek. étkezési keményítőt
Felforraltam és hagytam hűlni. Kóstolás után még tettem hozzá folyékony édesítőt keveset, hogy ne legyen olyan fanyar.

2 dl habtejszínt géppel habbá vertem ( Parmalat volt most épp)

Kikevertem
25 dkg mascarpone
20 dkg túró ( épp ennyi volt)
33 dkg tejföl ( 20 %-os)
1 tk. vanília kivonat
1 citrom héja
6 ek. porcukor ( kóstold meg, hogy elég-e)
A végén pedig 1 zacskó zselatin fix-et ( ezt hidegen is hozzá lehet adni)

Fele krémet beleöntöttem, a meggy 2/3-át, a másik fele krém és a tetejére a maradék meggy.

Másnap ettük. Szépen nem lehet szeletelni, de ízre finom volt. Olivérnek annyira nem ízlett, de inkább a meggy miatt. Barackkal tutira csúszna neki is :-) 


Tavaszi sajtsaláta

Kaptunk apu retekterméséből bőven, ezért készült ez a saláta.

Összeaprítottam jó apróra :

piros retek
kígyóuborka
Pannónia sajt
póréhagyma
kaliforniai paprika

Sóztam, borsoztam, tejföllel és majonézzel kevertem ki. Le kell hűteni, hogy az ízek összeérjenek.

Spenótos lasagne


Még volt a fagyasztómban leveles spenót, azt használtam fel. Legközelebb inkább darált spenóttal készítem, mert úgy egyenletesebben oszlik el. A sajtmártás nagyon finom lett, sokkal ízletesebb mint besamellel.

1 fej hagymát és jópár gerezd aprított fokhagymát kevés olajon kicsit pirítottam, majd hozzáadtam a spenótot, sóztam, borsoztam és megpároltam ( kb. 10-15 perc)

Egy kis lábosban 20 dkg friss sajtot ( Penny-s), 3-4 dl tejfölt gyenge tűzön kevergetve felolvasztjuk, só, bors, szerecsendió

Jénai alját kiolajoztam, tettem rá 3 lasagne lapot, majd sajtmártás, spenót és ezt ismételjük 3X. Az utolsó lapokra ( össz. 12 db fogyott el) sajtmártás és reszelt sajt kerül.


Mikrózva 5 perc, majd mikró és grill-lel 10 percig sült.

Mákos kalács


A pennyben sikerült darált mák helyett máktölteléket vennem. Így lett ez a kalács, a szokott receptemből ( a tejporos). A töltelékhez csak tejet kellett adni és már kész is volt. Finom lett.


Medvehagymás (óriás) falatok


Limaránál falatok, nálunk óriásiak lettek. Lehet azért, mert az ő receptjében nem szerepelt a cukor az élesztő mellett ( nem tudom szándékosan-e), szóval én inkább tettem bele. Egymás után 2X is megsütöttük.

60 dkg liszt
1,5 tk. só
1 tojás
0,5 dl olaj
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 tk. cukor

Kenyérsütőben duplájára dagasztottam. A tésztát 3 részbe vettem, egyesével kinyújtottuk és megkentük a krémmel. Feltekertük és a tekercsből háromszögeket vágtunk.

Krém :
20 dkg friss sajt ( Pennyben vettem, lapos dobozos fajta)
1 tk. só
pici bors
medvehagyma darabolva
Kikeverni jól, majd a tésztára kenni.

Tojással megkenni, 175 fokon sütni.

2012. május 15., kedd

Epres pudingos desszert

Nagyon nem írnék receptet, a tálka alját kiraktam piskóta korongokkal, tettem rá felváltva vanília pudingot és epret. Finom lett.

Medvehegymás tojáskrém

Ottisnál találtam ezt a receptet, pont volt itthon minden hozzávalóm. Főtt tojás még húsvétról, medvehagyma anyóstól. Nagyon finom lett.

4 főtt tojás
1,5 evőkanál mustár
3 evőkanál tejföl
só,bors
kevés citromlé
kb. 10 levél medvehagyma
kevés olívaolaj

Botmixszerrel összeturmixszoljuk és kenyérre kenve elfogyasztjuk.

Zabkása

1 dl víz
2 dl tej
4 pötty édesítő
4 ek. zabpehely darálva
Kevergetjük folyamatosan. Picit később adtam még hozzá 2 ek. búzadarát.

A hagyományos kása állaga és íze lett, mégis lassabban emeli a vércukrot a zabpehely miatt.
Kakaóval vagy gyümölccsel megszórva ehetjük.

Medvehagymás túrós pogácsa

Limara receptje alapján készítettem sima túrós és medvehagymás túrós pogit. Finom lett mindkét változatban.

22,5 dkg langyos tejfölben felfuttattam 2,5 dkg élesztőt 1 tk. cukorral

Fél kg liszt
12,5 dkg margarint elmorzsoltam. Hozzáadtam
1 ek. só
25 dkg túró
1 tojás
és az élesztős tejfölt

Nyújtottam, hajtogattam és pihent, mindezt kétszer. ( ha medvehagymás, akkor olvasztott vaj és medvehagyma levéllel megkenni nyújtás után, hajtogatás előtt)
Végül ujjnyi vastagra nyújtani, kiszaggatni és másfél órát pihentetni.
Tojással lekenni, esetleg sajt a tetejére, 200 fokon sütöttem 15 percig kb.