Sosem tudom hogy mit főzzek. Sosem találom a milliónyi papírfecnin a már bevált receptjeimet. Talán így könnyebb lesz :-)
2011. november 28., hétfő
Babkrém
avagy a bableves második élete. Fehér bablevest főztem, kissé nagyobb adag sikerült. Így feldolgoztam a maradékot.
Turmixba tettem :
főtt bab, fokhagyma (a levesből leszűrve)
sajt (most trappista, de valami krémes sajt jobb lenne)
tejföl
olívaolaj
pici tökmagolaj
só, bors
petrezselyem
Esetleg főtt tojást még el tudnék képzelni hozzá.
Címkék:
bab,
olívaolaj,
petrezselyem,
sajt,
szendvicskrém,
tejföl,
tökmagolaj
Virslis falatkák
Két csomag leveles tésztát felkockázunk (5X3), megkenjük mustárral, teszünk bele virsli darabkákat (össz. 40 dkg) és sajtszeletet, majd felgöngyöljük és 1 felvert tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.
Gyors, finom vendégváró.
Címkék:
hidegtál,
leveles tészta,
mustár,
sajt,
sós sütemény,
virsli
Gyümölcstorta
Sziszi szülinapi tortája volt. Ez már a 3. próbálkozásom gyümölcstorta ügyileg, mióta megkaptam a szilikonos tortaformámat. Az elsővel még anyuéknál jártunk pórul, ott olyan rossz lett, hogy kidobtuk a tésztát. Valószínű a sütő az oka, a gázosokkal én nem boldogulok már. A 2. próba itthon volt, piskóta tészta került bele, gyönyörű lett, könnyű, csak épp beleszakadt az egész. Ebből egy korábbi somlói galuska lett a sógorom szülinapjára. Most ismét próbálkoztam, ebben a receptben már zsíradék is van, a formát is kikentem kevés margarinnal. A széle szépen kijött, a közepe picit beleszakadt ennek is, de korrigálható volt, így lett végre gyümitortánk :-))
Habosra keverni
8 dkg vaj
8 dkg cukor
1 van. cukor
2 tojás sárgája
majd hozzákeverni még
7 ek. tej
15 dkg liszt és 1 sütőpor
majd 2 tojás felvert habja.
Lehet legközelebb másfélszeres adagot csinálok ebből, mert ízre szuper volt, annyit még elbír a formám, mert elég nagy.
Díszítés banán, barack befőtt, mandarin, rá pedig egy színtelen zselatin a barack levével elkészítve.
2011. november 25., péntek
Somlói galuska
A belseje :
A piskótát harmadoltam, jénaiba tettem és a krém közé még darabolt diót és most mazsola helyett aszalt áfonyát raktam. Tálaláskor tejszínhabot tettünk a tetejére.
Krém :
2 tojást 4 ek. cukorral és 1 tk. folyékony édesítővel (vagy 6 ek. cukorral) kikeverni (lehet még 1 van. cukrot is tenni hozzá).
4 ek. kakaót, 2 ek. lisztet hozzáadni és elkeverni.
1 liter tejet hozzáönteni és folyamatos kevergetés mellett közepes lángon sűrű krémmé főzni. (sokáig tart, ne lepődjünk meg)
Ha besűrűsödött, akkor vegyük le a tűzhelyről, adjunk hozzá 10 dkg vajat.
8 tojásos piskóta
8 tojásfehérjét és 1 tk. folyékony édesítőt felverni habnak
+ 6 ek. cukor kanalanként
+ 8 tojássárgája egyenként
+ 8 ek. rétesliszt apránként, ekkor már csak egyes fokozaton menjen a robotgép.
Sütőpapíros gáztepsire sütőpapírt tenni, ebbe belesimítani és 175 fokon kb. 25 percig sütni. Ha kész kivesszük, tiszta konyharuhát borítunk rá és tepsistül megfordítjuk. Levesszük a tepsit, a sütőpapírt és a konyharuhán hagyjuk kihűlni.
Ha elnegyedeljük, szuper szögletes tortalapjaink lesznek.
Waldorf saláta
1 szelet zellert, 2 nagy almát julienre vágunk és 1 citrom levével meglocsoljuk.
Hozzáadjuk :
1 narancs reszelt héját és levét
2 narancsot felkockázva
4 mandarint gerezdekre szedve
3 marék darabolt diót
Öntet :
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl tejföl
1 dl majonéz
1 ek. mustár
só, bors
Összekeverjük és lehűtjük. Ha a húsos változatot készítjük, akkor egy csirkemellfilét felkockázunk, szárnyas fűszer keverékkel ízesítjük és kevés olajon megsütjük.
Megjegyzés : a zellert tényleg apróra szeljük, mert zavaró, ha nagy darabokra harapunk rá.
2011. november 24., csütörtök
Majonézes krumpli saláta
4 főtt tojást felszeletelni. Pár szem krumplit felkockázni és megfőzni sós vízben. Egy lilahagymát felszeletelni. Majonéz, tejföl, só, bors, mustár, pici folyékony édesítő és citromlé.
Címkék:
főtt tojás,
hidegtál,
krumpli,
lilahagyma,
majonéz,
saláta,
tejföl
2011. november 17., csütörtök
Tatziki
2011. november 15., kedd
Tejes bagett
Eredetileg tejes kifli lett volna, csak nem volt időm a kiflikkel bíbelődni. Helyette két rúd bagett lett. A receptet Szemirámisznál találtam. Csak annyit változtattam, hogy 10 dkg finomlisztet lecseréltem 10 dkg tk. tönkölylisztre, illetve a sót felére csökkentettem.
A kenyérsütő üstjébe tenni :
25 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
10 dkg tk. tönkölyliszt
3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 ek. cukor
fél ek só
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
3 ek. olaj
Bedagasztotta, duplájára kelesztette a gép. Majd kivettem, kézzel átgyúrtam, két cipóra szedtem, kinyújtottam téglalapra és felcsavartam. Tepsire tettem és még 1 órát kelesztettem. Majd vízzel megkentem és 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig sült.
Finom, foszlós belsejű lett.
Sütőtökös golyó
Ottisnál bukkantam erre a receptre, nagyon bejött nekem. A tésztájába nem tettem cukrot
30 dkg sült sütőtököt összeturmixolni. Hozzákeverni
25-30 dkg darált háztartási kekszet
10 dkg darált diót
1 tk. mézes fűszerkeverék.
2 ek. cukor és 5 dkg kókuszreszelékbe forgattam a golyókat.
Egy másik alkalommal tettem a közepébe meggybefőttet, finom lett tőle. Fontos, hogy ez a süti leginkább frissen jó, mert ha a keksz nagyon beszívja magát a sütőtökkel, akkor mázgás lesz. Szóval aznap be kell falni az egészet :-)
Ja és kevesebb kekszet adtam hozzá, kóstolni kell, hogy ne legyen fújtós a massza.
Címkék:
darált keksz,
dió,
kókusz,
sütés nélküli,
sütőtök
2011. november 5., szombat
Kínai sült tészta
Ez egy óriási adag lesz, a tuppis nagy tésztás edényem teli lett vele. Olyan vendégvárós adag.
Fél kiló pulykamellet/csirkemellet 2 ek. keleti fűszerkeverékkel, 4 ek. szójaszósszal és egy maréknyi darabolt fokhagymával, kevés olívaolajjal bepácolom és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Kb. 30 dkg félbetört makaróni tésztát a wok tálban kevés olajon aranybarnára pirítottam. Közben feltettem forrni a vizet neki egy másik edénybe. Ha megpirult, áttettem főni.
A wokban a pácolt húst megsütöm és kiszedem egy tányérra.
Szintén a wokban egyszerre megpirítom roppanósra a vékony csíkokra szelt hagymát, káposztát, répát és egy üveg mungóbabcsírát. ( Nyersen kb. legyen annyi, hogy teli legyen a wok, utána úgyis öszeesik). Ha kész, még 2 ek. szójaszósszal meglocsoltam.
Egy nagy edénybe a tésztát, a húst és a zöldségeket összekeverem, ha kell, még ízesítem.
Pulykanyakas pizza
Ezt a receptet anyósomtól tanultam. Nagyon jó, ha sok főtt hús marad a vasárnapi húsleveből :-)
A főtt pulykanyakat ( 2 nagy darab) leszedem a csontról, mellé teszek pár ek. tejfölt, kenőmájast, ketchupot, só, bors és botturmixszel krémesre keverem.
A feltétek : lilahagyma, paradicsom, kukorica, olajbogyó és a sajt.
Címkék:
főtt hús,
kukorica,
lilahagyma,
olajbogyó,
paradicsom,
pizza,
sajt
Tonhalas olajbogyós pizza
A pizza a crisp tálban készült ismét. A feltét : házi pizzakrém, rá tonhal, kukorica, lilahagyma, olajbogyó és egy szelet körte. Gondoltam ha lehet ananászt tenni a pizzára, a körte is jó lesz. Valóban finom íze van rajta, sonkával passzol majd legközelebb.
Végre találtam egy olyan tonhal konzervet, amiben nem tonhal cafatok vannak, hanem viszonylag egyben levő darabok. Amúgy a Lidl-ben vettem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)