2011. augusztus 26., péntek

Pizza crisp tálban


Nagyon meleg van, úgy ennék egy pizzát, de nincs kedvem a sütővel órákig melegíteni még a lakást. Ekkor ugrik be, hogy a crisp tálban is lehet készíteni. S ott bizony elég volt 12 perc hogy frissen, ropogósan elénk kerüljön.

Tészta :
12 dkg finomliszt
8 dkg tk. búzaliszt
1 dl natúr joghurt
1 kk. cukor
fél kk. só
1 dkg élesztő
1 ek. olaj
Nekem még kellett kb. 2 ek. víz hozzá, hogy szép gombóccá gyúrja a kenyérsütő 20 perc alatt.
Kelni hagytam, majd a kézzel kiolajozott crisp tálba kézzel belenyomkodtam, villával megszúrkáltam, 4 ek. házi pizzakrémmel megkentem, rátettem a feltétet (sonka, mozarella, lilahagyma, kukorica, sajt) és 12 perc alatt ropogósra sült.
Könnyen kijött a formából, pont egy pizzástál méretú adag.

Rántott padlizsán


Ezt is Teca javaslatára próbáltuk ki, hát nem is értem, miért nem ettünk ilyet korábban. Én nagy cukkini rajongó vagyok, de ez még azon is túl tesz.

A padlizsánt héjastul kb. 1 cm vastagsággal felkarikáztam, besóztam és kb. egy órát állni hagytam. A levét leöntöttem, bepaníroztam és crisp tálban kevés olajon kisütöttem 5 és 4,5 perc alatt a két oldalát. 1 padlizsán 1 tál, nem érdemes 1 padlizsánt csinálni, mert gyorsan fogy :-)

2011. augusztus 23., kedd

Paradicsomos padlizsán krémleves


Ezt a leves azért jött létre, mert lesütöttem egy tepsinyi padlizsánt télire, és egy darab kimaradt. Első gondolatom, hogy krém lesz ebből is, de inkább megpróbálkoztam krémlevessel. Több receptet átnéztem, ez saját variáció lett. Nekem nagyon-nagyon ízlik.

Kevés olajon megpároltam egy kis vöröshagymát, kicsit később hozzátettem 2 gerezd fokhagymát apróra vágva. Ha már megpirultak, akkor 1 nagy fej paradicsomot kockáztam bele, felöntöttem pici vízzel, tettem bele 6 levél bazsalikomot, oregánót, sót, borsot és főztem hogy a paradicsomok összeessenek.

Utána hozzákockáztam 2 krumplit, a sült padlizsánkockákat, felöntöttem vízzel plusz 1 húsleveskockával. Ha megpuhult a krumpli is, akkor botturmixoltam, öntöttem hozzá kb. 1 dl tejszínt, felforraltam és kész.

Padlizsánkrém


Betettem 7 db padlizsánt egy sütőpapírral bélelt tepsibe, magas hőfokon sütöttem kb. 1 órát. Félidőben megforgattam. Jó ha kb. egyméretűek. Ha langyosra hűlt, a héját lehúztam róla.

2 padlizsánt, 3 gerezd fokhagymát, diónyi lilahagymát, 1 löttyintés olívaolajat, 1 dl majonézt, sót, borsot összeturmixoltam krémmé. Hűtőben álljon pár órát, pirítóssal és paradicsomkarikával isteni kaja volt.

2011. augusztus 19., péntek

Rakott padlizsán


Teca adta az ötletet, na meg egy rakat padlizsánt :-) Mivel a recept felét elfelejtettem, így szinte mást készítettem. Sebaj, majd megcsinálom úgy is :-)

2 padlizsánt meghámozni, felkarikázni, jól besózni és fél óráig állni hagyni.
3-4 nagy krumplit vékony szeletre vágni és enyhén sós vízben félig előfözni.
Nagyon apróra vágott csirkecomb filét olajon fűszerekkel megpirítani (só, bors, bazsalikom, oregano)

Kiolajozott jénaiban tenni egy réteg krumplit, rá a padlizsánt, majd a húst, ismét padlizsán és krumpli.

Mikro és grill fokozaton sütöttem 10 percig, majd nyakon öntöttem fél nagypohár tejföl+ 2 egész tojás keverékével, majd reszelt sajttal megszórtam és tovább sütöttem mig színt nem kapott, kb. 10-15 perc.

Teca nyersen tette bele a hozzávalóka, ő sütőben lefedve párolta, majd a massza ráöntése után anélkül sütötte. Tett még bele paradicsomkarikákat is.

Olivér kommentje : Anya, ez nagyon finom :-))

2011. augusztus 4., csütörtök

Tejfölös uborkasaláta


Az uborkát megpucolni, lereszelni. Besózni kb. 1 tk. sóval, pici édesítő, 1-2 ek. ecet, 2-3 gerezd fokhagyma összenyomva és tejföl bele.