2011. június 24., péntek

Pásztortarhonya


vagy valami hasonló. A neten csak olyan recepteket találtam ahol kolbászt is tesznek bele.

4 főre

50 dkg karajból pörköltet készítek bő lével, majd ha már majdnem puha a hús, adok hozzá 5 marék tarhonyát és 5 kis-közepes krumplit apró kockákra vágva (pici só még megy ilyenkor bele). Összefőzöm őket és addig adagolom a vizet, hogy a végeredmény szaftos legyen.
Uborkasalátával ettük, de kovi ubival lenne a legtutibb szerintem.

Fóliás egybesült ponty





A kb. 2 kilós pontyot megtisztította életem párja és beirdalta jó sűrűn. Besózta, borsozta kívül-belül, a hasüregébe citromfűágak kerültek. Az irdalásokba hagyma és szalonna szeleteket tett, megszórta bőven vágott petrezselyemmel. Alufóliába csomagolta légmentesen és sütőben közepes hőfokon fél órát sült.

A szálkák elég jól eltűntek, körbeültük és frissiben majdnem meg is ettük :-)

2011. június 8., szerda

Cseresznye befőtt



A cseresznyéket beáztatjuk hideg vízbe és állni hagyjuk, hogy a kukacok, ha vannak, kiússzanak belőle.

Tisztára mosott üvegekbe töltjük, üvegenként 3 ek. cukrot, 1 késhegynyi nátrium benzoátot teszünk rá és felöntjük vízzel. Kupakot rácsavarjuk.. A nagy edénybe alulra egy konyharuhát teszünk, beletesszük az üvegeket, felöntjük vízzel az üvegek nyakáig, újabb konyharuhát teszünk rá. Amikor elkezd a víz gyöngyözni (nem forrni), akkor letakarékoljuk és 20 percig dunsztoljuk. A vízben hagyjuk egy napig hűlni.

(barack, körte befőtt ugyanígy, csak azt citromos vízben pucoljuk és üvegenként 1 citrompótlót teszünk)

Sült cseresznye


Gizinél láttam ezt a receptet, kiváncsi voltam milyen lehet. Langyosan nagyon finom magában enni, de sült hús mellé köretként is el tudom képzelni. Pár adagot le fogok fagyasztani, mert állítólag sütibe, levesbe is fel lehet használni.

Kb. 1 kg bontott, átmosott cseresznye
3 lapos ek. cukor
4-5 dkg vaj

Egy gáztepsibe sütőpapírt teszünk, elegyengetjük a cseresznyéket, megszórjuk a cukorral, rászeleteljük a vajdarabokat és kb. fél óráig közepes lángon sütjük.

(egy adagot próbáltam úgy is, hogy megszórtam őrölt fahéjjal, finom lett az is)

2011. június 2., csütörtök

Apák napi pizza



Apának a kedvenc ételével kedveskedtünk.(kicsit hamarabb készült, mert nem jól emlékeztem a dátumra, de a lényeg a lényeg :-)

A tészta a tk. lisztes, csak most finomlisztet is tettem bele (30 dkg tk + 10 dkg sima). Megkentem anyu féle pizza szósszal, friss bazsalikomot vágtam rá. A felére tonhal, a másikra felvágott került. Majd bőven ment rá konzerv gomba, hagyma, kukorica, paradicsom szelet és sok sajt.