2013. július 29., hétfő

Nyári puding

Ezzel a recepttel sem találtam fel a spanyol viaszt, csak olyan kis jópofa, gondoltam felrakom a blogra.

5 dl tej
3 ek. cukor
2 édesítő pötty
1 pudingpor

Így készítettem egy vaníliás és egy csoki pudingot. A tálkák aljára 1-1 babapiskótát tördeltem, rá jött vaníliás puding, ribizli, csokipuding és szeder.

Citromos álom

Forrást már nem is szeretnék írni, mert annyi helyen olvastam már. Nagyon népszerű, főleg ebben a kánikulában.

Egy nagy pohár 20%-os tejfölt ( 450 g)
6 ek. cukrot
1 van. cukrot
2 citrom reszelt héját és levét robotgéppel simára keverem

500 ml cukrozott hulalát felvertem és a tejfölhöz adtam. Egy nagy salátástálba rétegeztem a babapiskótát és a krémet, másnapra megpuhult. 

Juhtúrós gnocchi

Hát ez a recept a lusta asszonyok sztrapacskája. Nem volt kedvünk/időnk nokedlit szaggatni, inkább kifőztünk egy csomag gnocchit. Egy szögletes jénai aljára kevés szalonnazsírt tettem, rászedtem a megfőtt gnocchit, rámorzsoltam 25 dkg tehéntúrót és 10 dkg brindzát, kapott még bőven tejfölt és pirított szalonnát.
Hát bármikor meg tudnék enni belőle egy tányérral :-)

Krumplis palacsinta

Ezt a palacsintát még anyuék csinálták nekünk gyakran gyerekkorunkban. Szerettük akkor is és most is :-) Sima palacsintatésztába belereszelünk az almareszelőn 1-2 krumplit és vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Tejföllel megkenjük, sózzuk és pirospaprikát szórunk rá.

Kedves férjem készítette ezt a remeket, a család nagy örömére :-)

Marokkói bableves


Hankka marokkói bablevesére bukkantam nemrég, amikor kutakodtam, hogy mire is tudnám a fagyasztott fejtett babomat felhasználni. Hát ez annyira tuti lett, hogy másnap a kolléganőm is elkészítette, miután megkóstolta a levesemet. Ő is áradozott róla. A legjobb a fűszerezése, az enyhe csípősség a curryvel, nagyon bejött.

Receptet most sem írok, kövessétek az eredeti receptet.

Svéd gombasaláta


Ottisnál találtam rá a receptre.Kimásoltam csak tőle, mert teljesen így csináltam én is.

Hozzávalók: ½ kg sampion gomba, fél rúd poréhagyma (mivel nem volt itthon vöröshagyma), 5 evőkanál sűrített paradicsom, 2 babérlevél, 1 tk Provencei fűszerkeverék, őrölt bors, 3 darabka vékonyan levágott citromhéj, 2 ek frissen facsart citromlé, só, 3 evőkanál olívaolaj, 1 tk kristálycukor
Elkészítés: A gombát felszeleteljük és az olajon a fűszerekkel együtt zsírjára sütjük. A hagymát negyed karikákra vágjuk majd hozzáadjuk a gombához és kis lángon üvegesedésig pároljuk, majd belerakjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés vizet, a cukrot, a citromlevet és a héjat valamint a babérlevelet. További 15 percig főzzük, majd a végén a babérlevelet és a citromhéjat kivesszük. Hűtőbe rakjuk néhány órára. Hidegen tálaljuk, pirítóssal.

2013. július 4., csütörtök

Túrós batyu

Kenyérsütőgépbe tenni :

2 dl langyos tej
8 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
3 ek. cukor
35 dkg finomliszt
5 dkg tk.liszt
2.5 dkg élesztő
csipet só

20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés

Töltelék :
35 dkg túró ( épp ennyi volt itthon, így sem jutott mindegyikbe, azokba lekvárt töltöttem )
1 tojás sárgája
3 ek. cukor
1 vaníliás cukor
+közvetlenül a töltés előtt belekeverni a 2 tojás fehérjéből vert habot

A megkelt tésztát kinyújtom és 10X10 cm-es négyzetekre vágom, mindegyik közepébe 2 kiskanál tölteléket töltök és az átlós csücsköket összecsippentem középen. A tepsin is kicsit hagyom kelni. 175 fokon kb. 20-25 perc alatt elkészült.

Nekem pár kinyílt sütés közben, de sebaj. A tészta jól kezelhető, másnapra sem szárad ki.
Volt amibe meggyet is tettem a túró mellé, fini lett, nem áztatta el a tésztát.

Krumplival töltött cukkini

Fejenként 1 bébicukkinival lehet számolni, magában is finom, de köretnek is el tudom képzelni.

2 bébicukkinit ( azért abból a nagyobb fajtát) hosszában kettévágtam, belsejét kikapartam és besóztam.

3 közepes krumplit felkockáztam és sós vízben megfőztem.

1 hagymát felaprítottam, a cukkini apróra vágott belsejével együtt megpirítottam a fűszerekkel (pici víz is mehet rá, ha szükséges). Ha kész, a főt krumplit hozzáadtam és villával összetörtem benne. Piros paprikát és paradicsomot apró kockára vágtam és belekevertem.

A cukkiniról a sós levet leöntöttem, mikróban 5 perc alatt egy enyhén kiolajozott jénaiban 750 w-on puhítottam. Aztán megtöltöttem a masszával, tetejére ment még hagymaszeletek, mozarella sajt, trapista sajt és mikro+grill funkción további 10 perc kellett még neki (amíg a sajt meg nem pirul)

Görög saláta

Adagok nélkül írom, mert nem mértem semmit :

jégsaláta tépkedve
paradicsom , uborka, feta sajt kockázva
zöld és fekete olajbogyó
aprított friss bazsalikom

öntet : 4 ek. olívaolaj, 1 ek. citromlé, őrölt bors, aprított friss bazsalikom

Az öntetet csak fogyasztás előtt közvetlenül a saját adagomra öntöttem csak, nem az egész salátára.

Aszalt gyümölcsös müzliszelet

A receptet a nosaltyról vettem.  Azt hittem így milyen gazdaságos müzliszeletet gyártok otthon. Aha, 1 nap alatt elfogyott :-)

12 dkg zabpelyhet, majd
 a 3 dkg mogyoró+ 3 dkg diót ( húskloffolóval törtem apróra zacsiban) , majd
3 dkg szezámmagot  a palacsintasütőben szárazom picit megpirítottam külön-külön. Amivel elkészültem , egy közös tálba borítottam.

20 dkg aszalt gyümölcsöt aprítottam késsel ( aszalt áfonya, sárgabarack, szilva és mazsola volt most otthon ) , a tálba ment ez is.

70 ml almalé, 4 ek. méz és fél citrom leve, ezeket a tálba öntöttem és jól elkevertem. Sütőpapírral bélelt szögletes jénaimba tettem, jól lenyomkodtam kézzel és 150 fokon kb. fél óráig szárítjuk. Ha már barnul, akkor már jó, nem kell nagyon kiszárítani sem. Kihülés után szeleteljük.


Tejes májkrém


Szintén Hankkánál találtam, a receptet, amit ő is kipróbált egy játék kapcsán. A recepttel kapcsolatban Anna anyukájáé az érdem, akinek átnézegettem a blogját és még megakadt a szemem pár kipróbálni valón. Örülök, hogy ilyen klassz blogokat fedeztem fel.

Én csak fél adagból csináltam, de nekünk egyszerre elég is ennyi. A szögletes ikeás tálkámba fért bele az adag.

25 dkg májat megtisztítottam, 2-3 drabba vágtam és 1 dl tejben, 2 gerezd fokhagymával feltettem főni. Kb. 10-15 perc után, mikor már kanállal el tudtam vágni a májat, akkor lehúztam a tűzhelyről.
2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 kk. só, bors, őrölt majoranna, őrölt chilipor-ezekkel fűszereztem és botturmixszal krémesre kevertem.
10-12 dkg vajat apró darabokra vágtam és fokozatosan adtam hozzá a meleg májpüréhez, így szépen elolvadt benne.
Tálkába öntöttem, kihűlt és ment a hűtőbe.

Érdemes elolvasni egy bolti májkrém összetevőit és rögtön elmegy a kedvem a további vásárlásától, főleg ha ilyen egyszerűen elkészül .

Túrófánk sütőben sütve

 Irtó rossz kép, még gőzölgött mikor fényképeztem, de indulnunk kellett.


Hankka receptjén megakadt a szemem. Szeretem a túrófánkot, de olyan nagyon magába szívta az olajat, hogy gyakran nem csináltam. Gondoltam így finomabb lesz a végeredmény, hát igen :-)))

175 fokra bemelegítettem a sütőt.

robotgéppel felverni :
3 tojás
3 ek. cukor
1 vaníliás cukor
csipet só

Majd hozzákeverni géppel, egyes fokozaton
2 dl tejföl
25 dkg túró
később pedig a 25 dkg finomlisztben elkevert 1 tk. szódabikarbóna

A nokedli sűrűségű tésztát muffinformába kanalaztam és a sütőben kb. 20 percig sütöttem. Áfonyalekvárral ettük.

Olivér többször is megdícsérte, hogy nagyon finom :-)) Aranyos szarvacskái lettek a tésztának, ami minket nem zavart :-)