2013. január 19., szombat

Rizskoch


Legkedvesebb inspirálóm, kritizálóm, tanácsadóm már csak az égben olvassa a blogom. Eme recept még tőle származik, a papírfecnin az ő drága írása van. Nagyon szerettük gyerekkoromban, anyu dupla adaggal csinálta a bélpoklos családjának. Nekünk a szimpla adag is elég volt most.

 25 dkg rizst szűrőben átmosni, majd egy nagy lábosban ( nekem a zöld teflonos belsejű) kevés vízben forralni egyet rajta. Hozzáönteni 1 liter tejet + löttyintésnyi folyékony édesítőt, csipet sót. Kevergetve, lassú tűzön, fedővel félig lefedve puhára főzzük. ( nekem nem volt teljesen puha, de nem baj, a lényeg hogy a tej ne kozmáljon le ). Hűtsük ki teljesen.

4 tojássárgája
3 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg vaj habosra keverni

4 tojás fehérjéből kemény habot verni

A rizshez először a sárgájás masszát keverni, majd a habot beleforgatni.

A kivajazott, zsemlemorzsázott hullámos jénaiba öntve 175 fokon kb. fél órát sült. Tűpróba illetve a színén látni, ha kész.

Mákos piskótás

Ezt a receptet még nagyon régen az nlc vmelyik fórumán találtam. Félretettem, most került sorra. Nagy sikere lett. Legközelebb már dupla krémet rakok rá, ide már úgy írom le.

Egy 20X30 cm-es ( nekem fekete) tepsit sütőpapírral kibélelni.

Kikeverni :

Mákos massza : 
25 dkg darált mák
2 tojás
13 dkg margarin
4 dkg cukor
2 dl tej
1 cs. sütőpor
3 dkg liszt

beleönteni a tepsibe.

A piskóta massza :

5 tojás sárgáját
15 dkg cukrot kikeverni géppel, hozzáadni
15 dkg lisztet
5 ek vizet (ezt is géppel)
Óvatosan hozzáadni az 5 tojás felvert habját.

Ráönteni a mákos masszára és együtt sütni 150 fokon kb. fél órát ( tűpróba)

Krém : 
8 dl tej
2 cs. vaníliás pudingot megfőzni, kihűteni

20 dkg vajat
2 tk. foly. édesítőt
15 dkg cukrot géppel kikeverni és a 2 krémet összekeverni és a kihűlt lapokra tenni.

Máz : 
10 dkg étcsoki + 1 ek. olajat gőz felett megolvasztani és a krémre kenni. 

Harcsapaprikás

1 fej reszelt ( ez fontos ) vöröshagymát, 2 gerezd reszelt fokhagymát , ( kevés paprikát és paradicsomot -ezek elhagyhatók télen ) megdinsztelem, rá pirospaprika és pici víz, majd hozzáadom a felkockázott afrikai harcsafilét ( 1 szelet, kb. 30 dkg, a Metróban szokott a legszebb lenni ).
Fűszerek : só, bors, kevés vegeta, gulyáskrém ( csemege és csípős is )

Gyorsan puhul a hal, kb. negyed óra elég neki, a végén tejfölt keverünk bele és már kész is.
Mi túrós tésztával szoktuk enni, könnyű kaja, szaftos, nagyon finom.

Sóska bundáskenyérrel

A fagyasztott darált sóskapürét lábosban felengedem, felöntöm kb. mégegyszer annyi tejjel ( térfogatra), pici só, foly. édesítő és kevergetve főzöm kb. negyed órát. A végén tejföl+ liszttel behabarom.

A bundáskenyérhez 4 szelet toast kenyeret 1-2 felvert tojásba forgatjuk, amihez egy löttyintésnyi olajat adtam. A felmelegített kontaktsütőben sütöttem.

Kapormártás rösztivel

Bevallom, én sose hallottam korábban a kapormártásról. Vagy anyu nem szerette, vagy nem is ismerték felénk. Szóval teljesen meglepett ez az étel itt Vas megyében. Anyósom ahogy készíti, nekem nem jött be. Rántáson átpirította a kaprot, vízzel felengedte és habarta a végén.

Felhőlánynál bukkantam erre, gondoltam, hátha így bejön nekem is. Hát ízlett, teljesen más volt így, mégis kapros, amit amúgy szeretek.

Én így csináltam, kb. 2 főre való adag :

Besamelhez :
4 dkg vaj
1 ek. liszt
2 dl tejjel felönteni

2 kocka sajtot felolvasztani benne, majd kb. 3 ek. vágott kaprot elkeverni. Só, bors, kicsi szerecsendió és kb. 10-15 percet főzni. A végén ha túl sűrű lenne kis tejjel javítani rajta.

Az Aldiban kapható töltött rösztivel ettük, amit a crisp tálban sütöttünk kevés olajon 7+5 percig.