2012. október 13., szombat

Kekszes almás sütés nélkül






Korábban még fősulis koromban készítettem ezt a receptet, amikor még se sütőm, se konyhám nem volt. Emlékszem, hogy elég íztelen volt az akkori receptem, nem jött ki az alma pikánsága és nagyon masszív volt a közepe a sok pudingportól. Összenéztem a nosaltyn 3 receptet és csináltam egy negyediket :-) Ízre tuti lett, másnap már lehetett szépen vágni ( első nap meg kit érdekelt hogy néz ki :-)) , bár harapáskor úgy kicsúszott a töltelék. Lehet még módosítok rajta, hátha jobb lesz, de akkor egyelőre marad ez a recept, amire már kért ismétlést Olivér :-)

A kis piros tepsibe tettem alufóliát, megpakoltam 7X4 szögletes háztartási keksszel.

1/2 kg almát ( már pucoltan ennyi) lereszeltem a nagylyukún egy lábosba. 1/2 citrom levével meglocsoltam, 1/2 tk. őrölt fahéja, 3 ek. cukor, 2 dl víz és kb. 5 percig pároltam folytonos kevergetéssel.

1 vaníliás pudingot kikevertem 2 dl 100%-os almalével és az almára löttyintettem és felfőztem szintén folyamatos kevergetés mellett.

A masszát a kekszre borítottam, kapott egy újabb réteg kekszet. Picit hűlt és a tetejére 10 dkg étcsoki és 1 ek. étolaj ( gőz felett megolvasztva) öntöttem.

Másnap lehet szépen szelni.

UI: Kaptam birsalmát, lehet hogy most vegyesen elkészítem azzal.

Sütőtökös kenyér

Az eddigi receptet most kenyérré formázva sütöttem meg. Olyan vidám a színe :-)

Sajtos csicseriborsós krumpli lepény


A múltkor vettem egy üveg csicseriborsó konzervet, mert még sose kóstoltam és izgatott milyen lehet. Megkóstoltam, hát annyira nem vagyok oda érte, de lehet hogy csak meg kell szokni az ízét. Erre a receptre a heti Nők lapjában figyeltem fel.

20 dkg apró krumplit karikákra vágtam
1 kápia paprikát felcsíkoztam
Ezeket kevés olajon puhára pirítottam serpenyőben ( só, 2 gerezd fokhagyma, rozmaring, 1/2 citrom leve), majd még hozzáöntöttem a lecsöpögtetett csicseriborsót.

Szilikon formába öntöttem, rászeltem 10 dkg krémfehér sajtot.

Összekevertem 6 tojás+ 0,5 dl tej, só, bors -ot és ráöntöttem.
200 fokon kb. 30 percet sült, langyosan szeleteltem.

A szaftos husihoz ettük, passzolt köretnek hozzá. Legközelebb a krumpli mellé választok más zöldséget és úgy készítem, mert maga a lepény klassz lett amúgy.

Tejfölös csirke

4 felső combról leszedtem a bőrét, vegetával, fűszerkeverékkel beszórtam, kicsit állni hagytam.
Jénai aljára tettem bőven kiolvadt szalonnazsírt, rászeltem 2 kisebb hagymát majd a husit ráraktam.
1 nagy pohár tejfölt kikevertem 4 ek. mustárral, 4 ek. majonézzel, bors, só és ráöntöttem. Be is fedte az összes húst.
Fólia alatt pároltam kb. 45 percig, majd fólia nélkül sütöttem még 10 percet. Finom, szaftos maradt.

2012. október 6., szombat

Sütőtökös gofri



A receptet Flórakonyha oldalán találtam. Az enyém nem lett ilyen szép, sőt az elején még bele is ragadt ( a forma kiolajozása ellenére). Aztán vagy amiatt, mert még melegedett a forma, vagy mert csak 1 ek-lal tettem bele, vagy mert pici olajat löttyintettem a tésztához, utána jó lett, csak nem formás. Olivér szerint isteni, szóval ismétlés még lesz belőle. ( Ősszel szoktam megsütni egyszerre a sütőtököket és pürésítve, kimérve kis adagokban lefagyasztani, jól jön az télen)

2 fehérjét habbá verni

2 tojássárgája
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg cukor géppel kikeverni

Hozzáadni
20 dkg sütőtökpürét
20 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
1/2 kk. mézeskalács fűszerkeverék

Beleforgatni végül a felvert habot. Ha túl sűrű, egy pici olajat még tegyünk a tésztájába.
3-4 percig sütni kiolajozott gofrisütőben.

Sütőtökös tejes pite

Mióta dolgozom, alig főzök. Azért néha majd hozok recepteket is, ígérem :-)

Ezt a pitét Ottis oldalán találtam. Nekem az állaga miatt nem jött be (olyan mázgás volt), de a többieknek ízlett. Lehet hogy nem kuglóf, hanem laposabb formában sütöm legközelebb, így jobb lesz.

Kikeverni :
14 dkg liszt
pici fahéj, mézeskalács fűszerkeverék
6 ek. cukor

Géppel összekeverni :
5 dkg puha vaj
3 tojás
2 dl tej
1 dl tejszín
1 van. cukor

30 dkg sütőtök püré
Majd a lisztes keveréket hozzátenni.
180 fokon 35 percig sütni.